A táplálkozástudományt az egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza. Felméri, tervezi és végrehajtja az élelmiszer és táplálkozás humánegészségre gyakorolt hatását javító programokat.

Feladatai:
1. megfelelő tápanyagtartalmú és megfelelő minőségű diéta és étrend tervezése, az étel biztosítása egészséges egyének vagy betegcsoportok számára;
2. az egyének, csoportok és közösségek egészségi állapotára és táplálkozási szokásaira vonatkozó adatok gyűjtése, rendezése és értékelése, amelyek a felszolgált, illetve az elfogyasztott ételek tápértékén alapulnak;
3. táplálkozási felmérések és táplálkozás változtatási programok tervezése, lebonyolítása és értékelése, egyének és közösségek oktatása, képzése a táplálkozás tudatosságának javítása érdekében;
4. a táplálkozási követelményeknek megfelelő élelmiszerek, táplálék kiegészítők, ételek kifejlesztése és értékelése;
5. táplálkozási kutatások végzése és az eredmények közzététele tudományos konferenciákon.

Jellemző munkakörök:
Dietetikus oktató
Élelmezésprogramozó
Élelmezési tanácsadó
Élelmezési üzemvezető dietetikus
Élelmezésszervező
Táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó
Táplálkozási tanácsadó
Táplálkozáskutató
Terápiás dietetikus

Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:

2212 Szakorvos

2231 Ápoló (felsőfokú képzettséghez kapcsolódó)

3311 Ápoló, szakápoló