Vegyipari berendezések kezelését és felügyeletét, valamint vegyi anyagok lepárlására, szűrésére, szétválasztására, hevítésére vagy finomítására szolgáló feldolgozó egységek és berendezések beállítását, folyamat irányítását és karbantartását végzi.
Feladatai:
1. elektronikus vagy számítógépes vezérlőpult kezelése az egyes feldolgozó egységekben folyó fizikai és kémiai folyamatok felügyeletére és optimalizálására szolgáló központi vezérlő helyiségből;
2. a berendezések, szelepek, szivattyúk, vezérlőszerkezetek és feldolgozó berendezések beállítása;
3. a nyersanyagok és a feldolgozáshoz használt anyagok, pl. katalizátorok és szűrőközegek előkészítésének, mérésének és adagolásának szabályozása;
4. a folyamat indításának és lezárásának, a hibakeresésnek és felügyeletnek a szabályozása a feldolgozó berendezésen kívül;
5. a berendezés megfelelő működésének ellenőrzése, a szokásos próbaüzem elvégzése és gondoskodás a karbantartásról;
6. a termékminták elemzése, tesztek végzése, az adatok feljegyzése és termelési napló vezetése;
7. más munkavállalók munkájának ellenőrzése.
Jellemző munkakörök:
Finomvegyipari géprendszer üzemeltető
Folyamatoperátor, vegyipar
Műanyag és gumiipari géprendszer-üzemeltető
Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:
2117 Vegyészmérnök
3115 Vegyésztechnikus
8132 Vegyi alapanyagot és terméket gyártó gépkezelő
8133 Gyógyszergyártó gép kezelője
8134 Műtrágya- és növényvédőszer-gyártó gép kezelője