Azonnali fogyasztásra szánt meleg és hideg ételeket és italokat készít és árusít, illetve előre elkészített ételeket árusít az utcán és más nyilvános helyeken, mint pl. állomásokon, mozikban vagy színházakban.

Feladatai:
1. étel és ital utcai vagy közterületen való árusításához esetlegesen szükséges engedély megszerzése,
2. az ügyfél által kívánt termékek biztosítása, az ügyfél segítése a választásban és a rendelések felvétele;
3. egyszerű ételek elkészítése, készételek felmelegítése;
4. értékesítendő ételek és italok beszerzése;
5. étel adagolása és csomagolása vagy tányérra helyezése az ügyfél kérése szerint;
6. a hűtők, saláta és büfé pultok feltöltése, a felhasznált ételek mennyiségének nyilvántartása;
7. kézikocsi, teherautó, rekesz vagy kosár be- és kipakolása, tolása, pedállal való működtetése vagy hordozása annak érdekében, hogy az étel és ital az utca vagy olyan közterület, mint állomás vagy mozi megkívánt pontjára kerüljön;
8. étel és ital kiállítása és eladása, fizetség átvétele.

Jellemző munkakörök:
Goffrisütő
Kifőzdés
Kürtőskalácskészítő
Lángossütő
Pattogatott kukorica árus

Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:

5111 Kereskedő

5113 Bolti eladó

5115 Piaci, utcai árus

9235 Gyorséttermi eladó

Megjegyzések
Az utcai és piaci standokon működő, nem azonnali fogyasztásra szánt, friss élelmiszereket (úgy mint gyümölcs, zöldség, hús- és tejtejtermékek) árusító árusok az 5115: Bódéban és piacon működő árusok kategóriába sorolandók. Az azonnali fogyasztásra szánt, különféle készételeket és élelmiszereket árusító, utcai és piaci standokon működő árusok az 5116: Étel kiszolgáló pultos kategóriába sorolandók.
Az utcán és közterületen kézikocsiról, teherautóról, rekeszből vagy kosárból azonnali fogyasztásra szánt ételt is italt árusítók az 5212: Utcai élelmiszer árusok kategóriába sorolandók. Az utcán és közterületen kézikocsiról, teherautóról, rekeszből vagy kosárból élelmiszertől eltérő cikkeket (vagy olyan előre csomagolt élelmiszert, mint édesség) árusítók a 9520: Utcai árusok (élelmiszer kivételével) kategóriába sorolandók. Az azonnali fogyasztásra szánt, egyszerű ételeket készítő dolgozók ? mint pl. a hamburger sütők ?, akik korlátozott kapcsolatban állnak az ügyfelekkel, a 9411: Gyorsétel készítők kategóriába sorolandók.
A nemzeti sajátosságokhoz történő igazításkor megjegyzendő, hogy az azonnali fogyasztásra szánt élelmiszerek árusítóinak külön meghatározása azt a célt szolgálja, hogy meghatározzuk azokat a munkaköröket, amelyekhez kiszolgálási szakértelem, az élelmiszer alapvető előkészítése és higiénikus kezelése szükséges. Az élelmiszert kiszolgáló pultosok általában jobban feldolgozott termékek és ételek szélesebb választékát szolgálják ki, mint az utcai árusok, és általában nem szállítják az élelmiszert kézikocsin vagy kosárban.