Korlátozott választékban rendelésre készít olyan ételeket és italokat, amelyeknek egyszerű az előállítása és kevés számú hozzávalót igényelnek. Feladatai közé tartozik a vendégek kiszolgálása, valamint a konyhai kiegészítő tevékenység ellátása is.
Feladatai
1. egyszerű vagy előre elkészített ételek és italok, pl. szendvicsek, hamburgerek, pizzák, sült hal és hasábburgonya, saláta és kávé elkészítése;
2. az élelmiszerek megmosása, felvágása, kimérése és összekeverése a főzéshez;
3. nagy konyhai berendezések, pl. rostélyok, olajsütők és serpenyők üzemeltetése;
4. készételek melegítése;
5. konyha, ételkészítő és kiszolgálóterületek takarítása;
6. az ételek összeállítása kiszolgáláshoz;
7. kellékanyagok ellenőrzése, mérése, kicsomagolása és betárolása a hűtőszekrényekbe, szekrényekbe és más tárolóhelyekre;
8. edények és főzőeszközök elmosogatása és helyre tevése.

Jellemző munkakörök:
Étkezdés
Gyorséttermi grillszakács
Gyorsétel készítő és eladó
Hamburgersütő
Hidegbüfé-eladó
Pecsenyesütő, halsütő
Pizzasütő
Szendvicskészítő

Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:

5116 Piaci, utcai étel- és italárus

5134 Szakács

9236 Konyhai kisegítő