Az utasok kényelméről és biztonságáról gondoskodik, ételeket és italokat szolgál fel és egyéb személyi szolgáltatást nyújt repülőn, hajón.
Feladatai:
1. a repülőgépbe vagy hajóba beszálló utasok üdvözlése, a jegyek vagy beszállókártyák ellenőrzése, és az utasok elirányítása az ülésekhez vagy kabinokhoz;
2. a biztonsági és vészhelyzet esetén alkalmazandó eljárások (pl. az oxigénmaszk, a biztonsági öv és a biztonsági mellény használata) bejelentése, elmagyarázása és bemutatása;
3. előre elkészített ételek és italok összeállítása és felszolgálása;
4. vámmentes és egyéb cikkek árusítása, ellenértékük elszámolása;
5. gondoskodás az utasok általános szükségleteiről és kényelméről, válaszadás az utasok kérdéseire, a kabinokat tisztán- és rendben tartása;
6. az utasok eligazítása és segítése, vészhelyzet esetén (pl. a repülőgép kényszerleszállást követő elhagyásakor) az előírt eljárások követése;
7. az elsősegélycsomagok és a vészhelyzet esetére szolgáló egyéb berendezések működőképességének ellenőrzése;
8. a rászoruló utasok elsősegélyben részesítése;
9. részvétel a repülést megelőző eligazításokon, ahol tájékoztatást kapnak az időjárási viszonyokról, a magasságról, útvonalról, a vészhelyzet esetén alkalmazandó eljárásokról, a legénység tevékenységének összehangolásáról, a repülési időről, a felszolgálandó ételekről és italokról, valamint az utaslétszámról;
10. az utasok felkészítése a fel- és leszállásra;
11. annak megállapítása, hogy az utasoknak milyen különleges segítségre van szükségük, vannak-e köztük pl. kisgyermekek, idősek vagy fogyatékkal élő személyek.
Jellemző munkakörök:
Hostess, hajózás
Légiutas-kísérő
Légiutas-kiszolgáló
Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:
4221 Utazásszervező, tanácsadó
5231 Kalauz, menetjegyellenőr