Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel vendéglőkben, éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátóipari egységekben.
Feladatai:
1. az üzemeltetéssel kapcsolatos teendők elvégzése;
2. nyitás előtti teendők előkészítése;
3. az árukészlet alakulásának figyelemmel kísérése, részvétel az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában;
4. a munkaterület, a vendégtér nyitásra előkészítése;
5. felszolgálás;
6. a vendég fogadása, leültetése a protokoll-előírások szerint;
7. a választék ismertetése, ételek és italok ajánlása;
8. a rendelés felvétele;
9. a felszolgáláshoz szükséges eszközök előkészítése, a vendégek által választott ételek és italok szakszerű felszolgálása;
10. a saját munkájának megszervezése;
11. a felszolgálandó étel és ital minőségének figyelemmel kísérése;
12. a fogyasztás ellenértékének átvétele, pénztárgép kezelése;
13. zárás után a vendégek távozásának ellenőrizése, elszámolás elkészítése.
Jellemző munkakörök:
Étkezőkocsi felszolgáló
Éttermi felszolgáló
Főpincér
Hajópincér
Italmérő
Italos
Sommelier (borpincér)
Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:
5113 Bolti eladó
5131 Vendéglős
5133 Pultos