A vendéglátó egységben a beszerzési, termelési, értékesítési és raktározási tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről.
Feladatai:
1. a működési szabályok az alkalmazása;
2. üzleti levelezés folytatása;
3. étlap tervezése, összeállítása;
4. az árukészlet figyelemmel kísérése;
5. szállítási szerződések megkötése, megrendelések készítése;
6. kapcsolattartás a szállítókkal;
7. az üzleti gazdálkodás figyelemmel kísérése;
8. az üzemeltetés tárgyi feltételeinek biztosítása;
9. döntéshozatal a vállalkozás finanszírozásának és a hitelek felvételének módjáról;
10. az üzleti arculat kialakítása és fenntartása;
11. étel- és italajánlatok elkészítése és folyamatos bővítése;
12. a gasztronómiai hagyományok ápolása.
Jellemző munkakörök:
Borozó üzletvezetője (1-2 személyes)
Büfé-, bisztróvezető
Cukrászda-, fagylaltozóvezető (1-2 személyes)
Eszpresszó-, kávézóvezető
Étkezdés
Italboltvezető (1-2 személyes)
Kifőzdés
Kocsmáros
Kávéház üzletvezetője (1-2 személyes)
Söntés-, italboltvezető (1-2 személyes)
Söröző üzletvezetője (1-2 személyes)
Teázó üzletvezetője (1-2 személyes)
Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:
1332 Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője
3222 Konyhafőnök, séf
5111 Kereskedő
5132 Pincér