Cukrászsüteményeket, fagylaltokat, fagylaltszerű készítményeket kisipari módszerrel állít elő, figyelemmel azok ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére, a vásárlási, megrendelési igényekre.
Feladatai:
1. recept alapján a hozzávalók mennyiségének kiszámítása és az alapanyagok (pl. liszt, cukor, tojás, tej, vaj, sajt, kakaó, fűszerek stb.) előkészítése;
2. a felhasználandó anyagok tisztítása, darabolása, ízesítése és elkészítése;
3. technológiai munkák elvégzése (sütés, főzés, gőzölés, hűtés és fagyasztás);
4. az egyes süteményféleségek kézzel vagy formázókkal, kiszúrókkal, késekkel és megfelelő alakú sütőedényekkel történő formálása, alakítása;
5. a kész- vagy félkész termékek tárolása vagy tartósítása hűtő- és fagyasztógépekben, illetve hűtőpultokon;
6. az egészségügyi és higiéniai előírások betartása, a használt tárgyak és a munkakörnyezet tisztán tartása, a kezelésére bízott munka- (gépek, tűzhelyek, sütők stb.) és fogyóeszközök szakszerű használata, karbantartása.
Jellemző munkakörök:
Fagylaltkészítő
Karamell cukrász
Lágyfagylaltos
Marcipánfigura készítő
Süteménykészítő
Tortakészítő
Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:
5134 Szakács
7114 Pék, édesipari termékgyártó