Megtervezi és megszervezi az étkezéseket, kialakítja az ételválasztékot, elkészíti az ételeket éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben, magánháztartásokban.

Feladatai:
1. étlap, menü, napi ajánlatok, étrendjavaslatok összeállítása;
2. meglévő készletek felmérése, a szükséges nyersanyagok megrendelése;
3. a nyersanyagok előkészítése, feldolgozása (párolás, főzés, sütés);
4. ételek elkészítése, adagolása, díszítése, tárolása;
5. segédszemélyzet munkájának összehangolása és irányítása;
6. sütők, rostélyok, pecsenyesütők és egyéb konyhai berendezések hőmérsékletének szabályozása, a konyha, a konyhai berendezések, a kiszolgáló területek stb. felügyelete és takarítása a biztonságos és higiénikus ételkezelési előírások betartása érdekében;
7. nagy konyhai berendezések, pl. rostélyok, olajsütők és serpenyők üzemeltetése;
8. a felhasznált alapanyagok tápértékének felmérését követően diétás ételek készítés.

Jellemző munkakörök:
Diétás szakács
Étkezdei szakács
Grill szakács
Gyermekélelmezési szakács
Hajószakács
Hidegkonyhai szakács
Kóstoló
Közétkeztetési szakács
Kukta
Melegkonyhai szakács
Pizzakészítő szakács
Segédszakács

Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:

3222 Konyhafőnök, séf

5135 Cukrász

9235 Gyorséttermi eladó

9236 Konyhai kisegítő