Átveszi és bontja az állatokat, előállítja, feldolgozza és/vagy tartósítja a húst, halat, fogyasztásra alkalmassá teszi a terméket.

Feladatai:
1. mennyiségi és minőségi átvétel;
2. az állat elkábítása ütéssel vagy árammal, a hátsó lábak rögzítése;
3. az elkábult állat felfüggesztése, leszúrása, vagy a nyaki erek átvágása;
4. marha vagy juh bőrének lefejtése, sertés perzselése, baromfi forrázása és kopasztása;
5. a test felhasítása, a belső részek eltávolítása, az emberi fogyasztásra alkalmas részek mosása, különválasztása, aprítása és feldolgozása;
6. a hús füstöléssel és pácolással való tartósítása;
7. hús és hal kicsontozása, felvágása és tisztítása eladáshoz vagy további feldolgozáshoz;
8. összetevők elkészítése, kolbászok és hasonló termékek készítése daraboló-, keverő- és formázógépek segítségével;
9. hús, hal és kapcsolódó élelmiszerek főzése vagy más módon történő elkészítése eladásra;
10. hús vagy hal értékesítése a vásárlóknak, beleértve a termékek becsomagolását, mérését és felcímkézését, és a fizetés átvételét;
11. tűz-, munkavédelmi és környezetvédelmi előírások betartása.

Jellemző munkakörök:
Állatbontó
Állatkábító
Állatszúró
Baromfidaraboló
Baromfibontó
Baromfifeldolgozó
Baromfikopasztó
Belező, begyező
Bélfeldolgozó
Böllér
Csirkemell-filéző
Csirkepucoló
Csontozó
Disznósajtkészítő
Élőfüggesztő (baromfifeldolgozás)
Forrázó
Halfeldolgozó
Halhentes
Haltisztító
Hentes és mészáros
Hús- és szalonnasózó, pácoló
Húsaprító
Húselőkészítő
Húsfüstölő
Húsipari termékgyártó
Húsosztályozó
Hús-sózó
Húsvizsgáló
Hússzeletelő
Kézi csontozó (húsipari)
Kolbászkészítő
Kolbászpározó
Májazó
Mészáros
Nyúlfeldolgozó
Pácoló, fűszerező
Pulykadaraboló
Sertéscsontozó
Sertésminősítő
Sonkafőző
Sonkatöltő
Szalámitöltő
Szalonnasózó
Szárazáru készítő
Tojásfeldolgozó
Zúzapucoló
Zsigerelő
Zsírolvasztó

Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:

3113 Élelmiszer-ipari technikus

8111 Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője