Önállóan vagy mérnöki irányítással élelmiszer-ipari üzemekben vagy laboratóriumokban az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, tárolási és csomagolási munkáiban vesz részt.

Feladatai:
1. alapanyagok, felhasznált anyagok, félkész-, és késztermékek mintavétele, vizsgálata;
2. gyártásközi vizsgálatok végzése, szükséges intézkedések megtétele;
3. munka-, tűz-, környezetvédelmi és minőségbiztosítási munka végzése;
4. élelmiszer-ipari higiénikusi tevékenység végzése;
5. élelmiszergyártásban előforduló alapmérések végzése/végeztetése;
6. eszközök használata, gépek kezelése, berendezések üzemeltetése;
7. napi gépápolási, beállítási, karbantartási, tisztítási, fertőtlenítési és egyszerűbb javítási feladatok elvégzésének szervezése és irányítása;
8. technológiai utasítások, környezetvédelmi, munkavédelmi és minőségbiztosítási előírások betartatása;
9. gyártmányfejlesztésben kisebb részfeladatok ellátása.
Jellemző munkakörök
Bor- és pezsgőgyártó technikus
Bor- és üdítőipari technikus
Borászati technikus
Cukoripari technikus
Dohányipari technikus
Édesipari technikus
Élelmiszer-analitikus technikus
Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns
Erjedés- és üdítőitalipari technikus
Hús- és baromfiipari technikus
Húsipari technikus
Konzervipari technikus
Malom- és keveréktakarmány-ipari technikus
Malomipari technikus
Növényolaj-ipari technikus
Sütő- és cukrásztechnikus
Szeszipari technikus
Tartósítóipari technikus

Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:

2113 Élelmiszer-ipari mérnök

7111 Húsfeldolgozó

7112 Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó, -tartósító

7113 Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó

7114 Pék, édesiparitermék-gyártó

7115 Borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítő