Zöldségeket és gyümölcsöket dolgoz fel, tartósít; konzerveket, készételeket gyárt.
Feladatai:
1. növényi eredetű nyersanyagok mennyiségi, minőségi átvétele, minőség szerinti osztályozása;
2. előkészítő műveletek végzése, pl. mosás, szár-, mag-, héj eltávolítása, osztályozás, aprítás, lényerés, létisztítás;
3. zöldségfélék feldolgozása, pl. hőkezelés, vegyszerrel való tartósítás, hőelvonás, szárítmány készítése, hőkezelés, savanyúság készítése;
4. gyümölcsök feldolgozása, pl. befőttek készítése, gyorsfagyasztott termékek előállítása, szárítmány készítése, gyümölcslé előállítása, gyümölcssűrítmény készítése;
5. ételízesítő előállítása;
6. csomagolóanyagok előkészítése, csomagolás végzése;
7. tisztítási, fertőtlenítési feladatok elvégzése;
8. minőségbiztosítási feladatok elvégzése.
Jellemző munkakörök:
Gombaválogató
Gyógynövényválogató
Gyorsfagyasztott tésztát gyártó
Gyorsfagyasztottáru-válogató
Gyümölcsfeldolgozó
Gyümölcsléfejtő
Gyümölcs tartósító
Gyümölcsválogató, osztályozó
Káposztasavanyító
Konzervfőző
Konzervpasztörizáló
Konzervsterilizáló
Mustárfeldolgozó
Paprikamolnár
Savanyító
Szőlőválogató, -osztályozó
Zöldség szárító
Zöldségfeldolgozó
Zöldség tartósító
Zöldségválogató, osztályozó
Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:
3113 Élelmiszer-ipari technikus
8111 Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője