A beérkezett anyagokat átveszi, kezeli, friss és tartós tejtermékeket és sajtkészítményeket gyárt.
Feladatai:
1. a beérkező alapanyagok mennyiségi, minőségi átvétele;
2. alapanyag tisztítása, fölözése, zsírtartalom beállítása;
3. tej hőkezelése (pasztőrözése, hűtése), homogénezése;
4. tejszínből vajféleségek készítése, tejszínérlelés, köpülés, íróleválasztás végzése, paraméterek beállítása;
5. savanyított tejtermékek (tejföl, kefír, joghurt stb.) gyártása, pasztőrözött tej beoltása, alvasztása, poharazása;
6. fogyasztói tej, ízesített tejkészítmények gyártása;
7. sajttej kezelése, beoltása, alvadék feldolgozása, sajt érlelése;
8. ömlesztett sajtok alapanyagainak összeállítása, aprítása, ömlesztés;
9. túró, túrókészítmények gyártása;
10. sűrítmények, porított termékek előállítása;
11. különféle termékek csomagolása, tárolása;
12. minőségbiztosítási feladatok elvégzése;
13. technológiai és higiéniai előírások betartása;
14. tisztítási, fertőtlenítési munkák elvégzése;
15. egyszerűbb karbantartási munkák ellátása.
Jellemző munkakörök:
Elsődleges tejkezelő
Fehérsajtkészítő
Friss és tartós tejtermékek gyártója
Gomolyaalapanyag-készítő
Homogenizáló (élelmiszer-ipari)
Kazeinkészítő
Kazeinörlő
Kefír-, joghurtkészítő
Keménysajt-készítő
Lágysajt-kezelő
Ömlesztettsajt-főző
Sajt- és vajkészítő
Sajtdaráló
Sajtérlelő
Sajtkészítő
Sajtkezelő
Sajtpréselő
Tej-, tejszínpasztőröző és -sterilező
Tejcsomagoló
Tejfejtő
Tejfeldolgozó
Tejföl- és túrókészítő
Tejleszívató, -felöntő
Tejporkészítő
Tejtermék előkészítő
Tejtermékgyártó
Üzemi tejátvevő
Vajkészítő
Vajleszedő
Vajmester
Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:
3113 Élelmiszer-ipari technikus
8111 Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője