Szőlőből bort, pezsgőt készít, ellenőrzi és dokumentálja a folyamatot. Különféle szeszesitalt gyárt, szikvizet készít.

Feladatai:
1. szőlő mennyiségi, minőségi átvétele, feldolgozás módjának meghatározása;
2. a szőlő zúzó-, bogyózó- és présgépbe juttatása, must kezelése;
3. erjedés vezetése, paraméterek ellenőrzése, szabályozása;
4. újbor kezelése;
5. hordók, tárolóedények kezelése;
6. pinceműveletek végzése, pl. borjavítás, derítés, szűrés, fejtés, házasítás;
7. pezsgőgyártáshoz megfelelő minőségű szőlő kiválasztása és pezsgő alapbor készítése;
8. pezsgő erjesztése, palackok forgatása, adalékanyagok alkalmazása;
9. dokumentáció végzése;
10. érzékszervi jellemzők ellenőrzése;
11. csomagolóanyagok előkészítése, palackozás;
12. különféle szeszes italok előállítása finomszesz, cukorszirup, ízesítőanyagok és színezékek összekeverésével;
13. víz előkészítése szikvízgyártáshoz, szaturálás, töltés;
14. tisztítási, fertőtlenítési feladatok elvégzése;
15. tűz-, munkavédelmi, környezetvédelmi, minőségbiztosítási előírások betartása.

Jellemző munkakörök:
Bor-, pezsgőgyártó
Borász
Borászati pincemunkás
Borelőkészítő
Borfejtő
Borkezelő
Borszűrő, borszeparáló
Italösszeállító (szeszipari)
Italszűrő (szeszipari)
Konyakkészítő
Likőrgyártó
Likőrmester
Must-, szőlő- és borátvevő
Pálinkafőző
Pezsgőátvilágító
Pezsgőgyártó
Pezsgőmáglyázó
Pezsgőrázó
Pezsgőtisztító
Pezsgőürítő
Pincemester
Pincemunkás
Préskormányos
Rumgyártó
Szeszfőző
Szeszfőző mester
Szikvízkészítő
Szódás, szódavízkészítő
Szőlőfeldolgozó
Szörpfőző
Szörpkészítő
Szörpmester

Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:

3113 Élelmiszer-ipari technikus

8111 Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője