Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a kávéházak, éttermek és hasonló létesítmények működését, amelyek étkeztetési és vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtanak.

Feladatai:
1. étlap összeállítása a konyhafőnökökkel és a szakácsokkal együtt;
2. speciális rendezvények tervezése és szervezése;
3. áruk beszerzése és árazása a költségvetés szerint;
4. készletszintek és pénzügyi tranzakciók nyilvántartása;
5. étkezési, konyhai és ételtárolási eszközök biztosítása az egészségügyi szabályoknak megfelelően;
6. tárgyalás az ügyfelekkel, érdeklődés, hogy mennyire elégedettek az ételekkel és a kiszolgálással;
7. a dolgozók munkabeosztásának kialakítása, felszolgáló- és konyhai személyzet betanítása és felügyelete;
8. foglalások felvétele, vendégek üdvözlése és segítség a rendelések felvételében;
9. tárgyalások ügyfelekkel és beszállítókkal;
10. foglalkozás-egészségügyi és biztonsági szabályok betartatása.

Jellemző munkakörök:
Bárvezető
Cukrászdavezető
Csárda üzletvezetője
Étterem üzletvezetője
Éttermi és rendezvényigazgató
Éttermi igazgató
Éttermi üzletvezető
Hidegkonyha-vezető
Kertvendéglő üzletvezetője
Munkahelyi étkezde, étterem vezetője
Népkonyha vezetője
Szállodai cukrászda üzletvezetője
Szállodai salátabár üzletvezetője
Vendéglő üzletvezetője

Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:

1210 Gazdasági, költségvetési szervezet vezetője (igazgató, elnök, ügyvezető igazgató)

1331 Szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytató egység vezetője

3222 Konyhafőnök, séf

5131 Vendéglős