Megtervezi az étlapot, irányítja, gondoskodik a szükséges nyersanyagok és eszközök beszerzéséről, összehangolja, felügyeli és ellenőrzi az ételek elkészítését, megszervezi a konyhai munkát.
Feladatai:
1. receptek és menük összeállítása és kifejlesztése, élelmiszer- és munkaerő-költségek becslése, élelmiszerkészletek rendelése;
2. az ételek minőségének figyelése az elkészítés és feltálalás minden fázisában;
3. az ételek készítésével kapcsolatos kérdések megvitatása a vezetőkkel, dietetikusokkal, konyhai és felszolgáló dolgozókkal;
4. a szakácsok és az ételek készítésében részt vevő egyéb dolgozók munkájának irányítása és koordinálása;
5. a készletek, berendezések és munkaterületek felügyelete, hogy azok megfeleljenek az elfogadott szabványoknak;
6. az ételek felszolgálási módjának meghatározása és dekoratív módon történő bemutatása;
7. a szakácsok és más dolgozók eligazítása az ételek készítésével, főzésével, körítésével és felszolgálásával kapcsolatban;
8. részvétel a konyhai dolgozók felvételében, a teljesítményük figyelemmel kisérése;
9. különleges ételek és összetett fogások elkészítése, ízesítése és főzése;
10. higiéniai és élelmiszer-biztonsági szabályok ismertetése és betartatása.
Jellemző munkakörök:
Első szakács
Éttermi műszakvezető
Főszakács
Helyettes séf
Konyhafőnök
Konyhavezető
Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:
1332 Vendéglátó-tevékenységet folytató egység vezetője
3161 Munka- és termelésszervező
5131 Vendéglős
5134 Szakács